The Lost Navy Conference

3rd -5th of June 2024

Konferenssi Warships Resting in Peace

Kesäkuun alussa Suomenlinnassa, kukkivien syreenien ja auringonpaisteen keskellä, kokoontuivat merelliset historian, arkeologian ja etnologian asiantuntijat Warships Resting in Peace -konferenssiin. Kolmipäiväinen konferenssi järjestettiin historiallisissa tiloissa merilinnoituksen Tenalji von Fersenissä, ja ohjelmassa oli esityksiä laajoista aiheista, jotka ulottuivat ruotsalaisesta laivanrakennuksesta ja 1600-luvun brittilaivoilla työskennelleistä naisista toisen maailmansodan hylyistä johtuviin ympäristöuhkiin. Konferenssin järjestämisestä vastasi Museovirasto, ja järjestelyistä oli vastuussa Veteen vajonneet projekti. Erityisen tärkeäksi muodostuivat hankkeen yhteistyökumppanit, joista Suomenlinnan hoitokunta, Suomen meriarkeologinen seura, Helsingin yliopisto, Ehrensvärd seura, Suomen kansallismuseo ja Viaporin telakkayhdistys kantoivat kortensa kekoon tapahtuman onnistumiseksi. Tieteellinen ohjelma muodostettiin yhdessä Unohdettu laivasto tutkimusohjelman vetäjän Leos Müllerin kanssa Tukholman yliopiston meriopintojen keskuksesta.

Osa Unohdettu laivasto -tutkimusohjelmaa

Warships Resting in Peace -konferenssi on toinen konferenssi, joka on järjestetty osana tutkimusohjelmaa Unohdettu laivasto – Ruotsin "sininen" kulttuuriperintö 1450–1850. Tätä kansainvälistä yhteistyöhanketta toteuttaa Tukholman yliopiston Meriopintojen keskus (CEMAS), Ruotsin valtion merimuseot ja kuljetushistorialliset museot sekä Suomesta Museovirasto. Ensimmäinen konferenssi järjestettiin Karlskronassa huhtikuussa 2022 ja kolmas, sarjan viimeinen konferenssi tullaan järjestämään Tukholmassa kesäkuussa 2026. Tutkimusohjelma on kuusivuotinen ja sen päärahoittaja on Riksbankenin juhlarahasto.

Teemana rauhassa lepäävät sota-alukset

Konferenssin nimi ”Warships Resting in Peace” valittiin tarkasti heijastamaan teemojen kaksijakoisuutta, jossa sota ja rauha yhdistyvät tutkimuksessa. Tutkimme pääasiassa entisten sota-alusten hylkyjä, jotka nyt lepäävät rauhassa Itämeren murtovesissä, alueella, joka tunnetaan ainutlaatuisista olosuhteistaan, jotka säilyttävät orgaanisia materiaaleja. Tämä rauhallinen lepotila on vastakohta laivojen alkuperäiselle sotaisalle tarkoitukselle. Rauhan ja sodan välinen yhteys on keskeinen keskusteluissamme; vaikka nämä laivat rakennettiin aikoinaan konfliktia varten, niiden tarinat muistuttavat meitä uskottavan puolustuksen merkityksestä rauhan turvaamisessa.

Sota-aluksilla on ollut merkittäviä rooleja diplomatiassa ja kaupassa, mikä vahvistaa rauhanomaisia kansainvälisiä suhteita. Meidän tutkijoiden vastuulla on kertoa näiden alusten historiaa sotaa ihannoimatta, ja tuoda esiin konfliktin turhuus ja rauhan tavoittelun tärkeys. Suomessa "uskottava puolustus" on erityisen ajankohtainen ajatus, joka korostaa vahvan puolustuksen merkitystä sodan ennaltaehkäisyssä.

Esitelmiä, opastuksia ja verkostoitumista

Esitelmistä koostuva ohjelma sisälsi useimpien Unohdettu laivasto -tutkimusohjelman osaprojektien tilannekatsaukset. Konferenssi tarjosi osallistujille monia mahdollisuuksia myös sosiaaliseen kanssakäymiseen. Kansainvälinen verkostoituminen on sotalaivojen tutkimuksessa erityisen tärkeää, jotta katsantokanta ei jäisi pelkästään kansalliseksi. Yhteiset aktiviteetit esitelmäohjelman ulkopuolella ovat tärkeitä, sillä ne vahvistavat ystävyyksiä ja luovat mahdollisuuksia epäviralliseen keskusteluun osallistujien kesken ja luovat yhteisiä muistoja. WARPE-konferenssissa järjestimme muun muassa purjehdusretken Suomenlinnan ympäri tykkisluuppi Dianalla sekä opastetut kierrokset linnoituksella, jotka saivat osallistujilta hyvän vastaanoton. Ohjelmien järjestelyissä teimme yhteistyötä Veteen vajonneet hankkeen yhteistyökumppaneiden Viaporin telakkayhdistyksen ja Ehrensvärd- seuran kanssa.

Sosiaaliset tapahtumat, kuten konferenssi-illallinen Upseerikerholla ja epävirallisempi pizzailta, olivat suosittuja sillä tutkijatkin marssivat mahallaan, on tärkeää, että osallistujista pidetään huolta. Lounas- ja kahvitarjoiluista vastasi yhteistyökumppanin roolissa Suomen meriarkeologisen seuran Kati Laasonen. Kaikki tarjoilut perustuivat Museoviraston kestävän kehityksen ohjelmaan eli ne hoidettiin kasvispohjaisina.

Tällainen konferenssi vaatii tietysti rahoituksen. Tapahtumaa tuki Riksbankenin juhlarahasto, Svenska Kulturfonden ja Weisell-säätiö, kokonaisbudjetti oli 15.000 €. Järjestäjätiimin näkökulmasta konferenssi sujui erinomaisesti, Helsingin yliopiston korkeakouluharjoittelijat Lotta-Liina Salonen ja Janne Huovinen olivat isona apuna päivien sujuvuudessa. Ohjelma oli huolella koottu ja tarjosi kattavan katsauksen teemaan "Warships Resting in Peace." Meillä oli onni nauttia hyvästä säästä, ja avajaisista tuli erityiset, kun mukana oli puhujina Elina Laavi kulttuuriministeriöstä, Ilari Kurri Suomenlinnan hoitokunnasta ja Ulla Salmela Museovirastosta tuomassa kannustavat tervehdykset. Tapahtuman sujuva järjestely ja innostava sisältö ylittivät odotuksemme. Viisaiden ja avarakatseisten tutkijoiden läsnäolo teki tapahtumasta muistorikkaan ja jätti jäljen meihin kaikkiin. Haluan erityisesti kiittää kollegoitani Museovirastossa tuesta, kannustuksesta ja aktiivisesta osallistumisesta, sekä projektin yhteistyökumppaneita. Työ hankkeessa jatkuu vuoden 2026 loppuun asti.

Konferenssin ohjelma ja abstraktit ovat ladattavissa konferenssin englanninkielisiltä sivuilta: The Lost Navy Conference

Tykkisluuppi Diana vei konferenssivieraat tutustumaan Suomenlinnan mereltä käsin 1700-luvun tunnelmissa. Kuva Museovirasto 2024
Tykkisluuppin kääntämistä päästiin kokeilemaan airoilla Kustaanmiekansalmessa. Kuva Museovirasto 2024.
Konferenssi järjestettiin Suomenlinnassa Tenalji von Fersenissä. Kuva Museovirasto 2024.
Unohdettu laivasto tutkimushankkeen johtaja Leos Müller oli tyytyväinen tapahtumaan. Kuva Museovirasto 2024.
Hannu Matikka kierrätti toista opastettua ryhmää mm. kuivatelakalla. Kuva Museovirasto 2024.
Hannu Matikka kierrätti toista opastettua ryhmää mm. kuivatelakalla. Kuva Museovirasto 2024.
Viimeisen päivän ohjelmana oli paneelikeskustelu, jota veti Sari Mäenpää ja Kalle Virtanen. Kuva Museovirasto 2024.
Konferenssivieraat yhteiskuvassa Tenalji von Fersenin edustalla. Kuva Museovirasto 2024.