Talvisukellukset

Talvellakin tutkitaan hylkyjä

Museoviraston meriarkeologinen tiimi aloittaa kenttätyönsä jo helmikuussa. Tällä kertaa kohteena on Suomenlinna, jonka rantavesissä sijaitsee useita hylkyjä paikoissa, joissa sukeltaminen ei kesäisin ole turvallista vilkkaan veneliikenteen vuoksi. Talvella tutkimuksia helpottaa usein myös parempi näkyvyys, mikä on erityisen tärkeää hylkyjen kuvauksessa. Toisaalta sääolosuhteet, kuten Vantaanjoen valuma-alueen maitokahvin väriset vedet, voivat tuoda omat haasteensa.

Talvella 2024 robottikameran (ROV) avulla katselmoitiin neljä hylkyä, ja tänä vuonna tavoitteena on parantaa kuvanlaatua entisestään. Näin saatu aineisto mahdollistaisi fotogrammetristen mallien laatimisen hylyistä. Talviolosuhteet kuitenkin asettavat haasteita niin kalustolle kuin tutkijoillekin. Pakkanen ja kiinteä jää olisivat ihanteellisia, mutta liikkuva jäämassa voi tehdä sukeltamisesta vaarallista.

Talviset tutkimukset ovat osa Veteen vajonneet -hanketta ja liittyvät myös Suomenlinnan merelliseen teemavuoteen 2025. Sukellusten järjestämiseen on saatu tukea Merja ja Antero Parman säätiöltä.

Lisätietoa: Instagramissa Sunkenheritage_fin tai Veteen vajonneet -sivuilla.

Talvella 2024 Kari Hyttinen ja Jesse Jokinen sukelsivat Särkänsalmessa. Sinne on upotettu Krimin sodan aikana kaksi venäläistä linjalaivaa suojelemaan Helsinkiä. Pinta-avustajana Kalle Virtanen. Kuva: Minna Koivikko, Museovirasto.